Använd kreditkort på ett smart sätt

Använd bara kreditkort om du har en stabil ekonomisk grund att stå på

Om du har svårt att kontrollera ditt shoppande, har en kombination av smålån eller av andra anledningar inte betalar din kreditkortsräkning varje månad ska du inte ha ett kreditkort. Kreditkortsräntor och påminnelseavgifter blir snabbt dyra att betala och då är det bättre att betala kontant eller med ett betalkort kopplat till ditt lönekonto.

När du har kontroll över ditt shoppande och en stabil ekonomisk bas att stå på – då kan du fundera på att skaffa ett kreditkort.

 Hur många kreditkort behöver du?

Vilka kreditkort du behöver beror på din situation. Men om du arbetar heltid, tjänar 40 000 kronor eller mer, reser en del i arbetet och privat och handlar på Internet kan följande kombination vara värd att fundera på:

  • Ha ett betalkort (MasterCard eller Visa) kopplat till ditt lönekonto som grund
  • Ha ett American Express för att boka resor och betala företagsutgifter
  • Då inte alla butiker accepterar American Express bör du ha ett kreditkort från det nätverk som du inte har för ditt betalkort (om ditt betalkort är MasterCard, ha ett Visa som kreditkort och vice versa) som backup

Kortkombinationen för dig som som inte reser lika mycket

Om du tjänar mindre än 40 000 kronor eller inte reser så mycket är det tillräckligt med att ha ett betalkort och ett kreditkort. Då Visa och MasterCard är de kort som accepteras på flest ställen, är det bra att ha ett av varje. Vilket kort som är betalkort respektive kreditkortspelar mindre roll.

Betala alltid din kreditkortsräkning i tid

Oavsett vilka kort du väljer att ha finns det en regel som på ett idiotsäkert sätt kommer ge dig en garanterad bonus: Betala alltid dina kreditkortsräkningar i tid. Varje månad. Det finns inget bättre sätt att undvika onödiga kostnader.

 

Like it.? Share it: