En robust ekonomi


Budget365 växer med någon eller några artiklar om privatekonomi varje månad. Men vad är målet med alla artiklar? Det är att hjälpa dig att lägga en robust grund i din privatekonomi som gör att du kan njuta av livets goda utan att oroa dig.

Vad betyder en robust privatekonomi, egentligen? Det innebär en ekonomi som inte rasar ihop om du eller någon i din familj blir sjuk eller arbetslös. Att semestern inte behöver ställas in om bilen skulle gå sönder. Att lönekontot inte är tomt några dagar innan nästa lön och du saknar en nödvändig buffert.

Över tiden hoppas vi kunna skriva artiklar inom tillräckligt många ämnen för att du ska kunna skapa en privatekonomisk strategi som passar dig, dina förutsättningar och dina mål.

Din situation är unik, men vi kommer att skriva om hur du kan göra smarta val som åtminstone sparar dig pengar och kanske också gör att du tjänar mer genom investeringar och arbete.

Privatekonomins logik är enkel, att ändra beteenden är svårt

Privatekonomi kan tyckas vara enkelt, men är det inte. Det svåra är inte förstå logiken bakom vad du borde göra. Det svåra är att ändra ditt beteende så att du har bättre vanor under 5, 10, 20, 30 år eller mer. Sett över decennier, vilka är svaren på följande frågor?

  • Hur stor buffert behöver du ha på ett bankkonto om något oförutsett händer?
  • Vilka försäkringar behöver du och din familj ha om du blir sjuk, arbetslös eller dör?
  • Hur mycket behöver du spara varje månad för att ha en bra pension?
  • Om pengarna inte räcker till varje månad, hur kan du hitta marginaler genom en budget?
  • Är det bäst att amortera på ett bolån eller spara i aktiefonder?
  • Vad blir skillnaden mellan en indexfond med låga kostnader och bankernas svenska aktiefonder?
  • Vad blir kostnaden av att köpa en caffe latte för 32 kronor på väg till jobbet varje dag?
  • Hur mycket sparar du under 20 år genom att bo i en kommun med 1 % lägre skatt?

Smarta, aktiva val för att du ska få pengar att leva ett bättre liv

Det finns massor av områden där kostnaderna under lång tid blir betydande och smarta, aktiva val gör att du kan spara 10 000-tals till 100 000-tals kronor under ett arbetsliv. De pengarna ska du välja vad du vill göra med. Gör val som ger dig ett bättre liv. Kanske vill du bygga upp en rejäl ekonomisk buffert, köpa fina presenter till barnen eller åka på en riktigt lång semesterresa. Vad som är bäst för dig kan enbart du bestämma.

Därför kommer vi inte bara att skriva om hur du kan spara och investera, utan även om hur du kan resa bättre och hur du kan betala mindre för prylar som du köper på nöjeskontot För i slutändan är en robust ekonomi inget självändamål, det är möjligheterna det ger som är målet.

Like it.? Share it: