Gå igenom dina utgifter

Att gå igenom dina ekonomiska utgifter kan verka tråkigt. Speciellt om du tjänar bra, känner att du har okej kontroll på din ekonomi och det för det mesta finns mer pengar kvar i slutet av månaden än i början. Men bättre kontroll över dina utgifter kan hjälpa dig att använda dina pengar smartare och göra ditt liv lite bättre.

Att gå igenom dina utgifter är det första steget för att förstå vad du faktiskt lägger dina pengar på. Det är inte så svårt som man kan tro. Troligen betalar du redan dina räkningar och lån via Internetbanken. Om du utöver det bara använder ett bankkort som är kopplat till ditt privatkonto samlar du månadens alla kostnader på ett ställe. När månaden är slut är det bara att gå igenom alla utgifter och kategorisera dem.

Fasta utgifter

Till fasta utgifter räknas exempelvis hyra, amortering på bolån, räntor, försäkringar, telefonabbonemang, el och så vidare. Helt enkelt utgifter som du inte omedelbart kan sluta betala.

Månadens fasta utgifter betalar du troligen genom Internetbanken eller på autogiro. Genom att titta på de senaste tre månaderna får du även med betalningar som sker på kvartalsbasis. Om du gör årliga betalningar för exempelvis försäkringar, behöver du titta på en längre tidsperiod.

Rörliga utgifter

Rörliga utgifter är ofta svårare, och tråkigare, att dokumentera. Ett praktiskt sätt att komma igång med det är att enbart använda ett bank- eller kreditkort för samtliga köp under en månad. I slutet av månaden har du alla köp på ett ställe och kan i lugn och ro gå igenom vart du har spenderat pengar under månaden.

Rörliga utgifter är de som du kan påverka under en månad. Det innebär inte att du kan dra ned dem till noll. Exempelvis är mat, bensin, kläder rörliga utgifter.

När du har dina fasta och rörliga utgifter samlade har du en god bild av hur du spenderar dina pengar. Kanske har du allt under kontroll, men kanske har du identifierat kostnader som verkar onödigt höga oavsett om det är ett bolån med hög ränta eller den totala månadskostnaden för en café latte på väg till jobbet varje dag. Genom att ändra ditt beteende, kanske genom att skapa en budget, eller förhandla fram lägre priser kan du spara pengar och bygga en mer robust ekonomi.

Like it.? Share it:
Tags: