Inför 2013: Intervju med Per Penning

Per Penning

Per Penning bloggar på om privatekonomi på perpenning.blogspot.se.  Sedan 2007 har han skrivit över 1000 blogginlägg.

1. Vad tror du om ekonomiåret 2013?

Jag är optimist och tror att vi kommer att se en uppgång under 2013. Många av de problem som Europa brottas med idag får en eller annan lösning. Att det sedan finns andra orosmoln, så som Irans kärnvapen eller den hotande konflikten mellan Japan och Kina, gör ju alltid en prognososäker.

2. Vilket är ditt bästa privatekonomiska tips inför 2013?

Att amortera. Det är en fullständigt säker investering, räntan är mycket låg så utrymmet borde finnas för de flesta som har lån. Alternativet till att amortera nu kan vara en ränteplacering med låg risk i fall att det är gynsammare och senare göra en engångsamortering.

3. Vad tycker du om amorteringskrav på bolån som exempelvis SEB har infört?

Jag anser att alla lån ska ha ett amorteringskrav så SEB:s policy är högst rimlig. 60 år är dessutom en aning tamt. Jag anser att bolån bör betalas av på halva tiden alternativt före pensionsålder.

4. Hur ska en privatperson fundera kring att amortera, köpa fonder eller direktinvestera i aktier under 2013?

Varför inte göra allt? En del amortering, en del i billiga index- och tillväxfonder och sedan några bra direktavkastande aktier. Så gör jag själv.

5. Vilken blogg eller bok rekommenderar du till Budget365:s läsare?

Juletid är ett bra tillfälle att hinna med att läsa böcker. Jag vill rekommendera ‘Rik på riktigt: en värdefullare vardag är möjlig!’ av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson (ISBN 9789174630626) som handlar om vad medvetna val innebär för din och din familjs livskvalitet.

På bloggsidan vill jag tipsa om www.indexfond.nu som har många aha-upplevelser att lära ut.

Läs gärna de andra intervjuerna i vår Inför 2013-serie:

 

Like it.? Share it: