Kassabok och budget

Det finns många sätt att få en välordnad privatekonomi där intäkterna överstiger kostnaderna och dina besparingar växer. Om du inte redan är rik, är det första steget att se till att dina intäkter löpande överstiger dina kostnader. Det kan du göra genom att lägga en budget som går plus och föra kassabok över faktiska intäkter och utgifter.

Innan du börjar göra en budget är det en bra idé att gå igenom dina faktiska utgifter. Har du tidigare inte jobbat med en budget, har du sannolikt inte koll på exakt vad du lägger dina pengar på. Att föra kassabok under en månad eller gå igenom utgifter på Internetbanken ger dig grunden för din budget.

Kassabok

Om du inte är väldigt noggrann vet du troligen inte exakt hur du spenderar dina pengar. Det brukar innebära att du har läckor i form av småköp och annan vardagslyx som tillsammans blir ganska betydande belopp. Genom att skriva ned allting du köper skapar du en kassabok och får koll över vad du lägger dina och familjens pengar på.

I sin enklaste form skriver du ned på ett papper vad du har lagt pengar på, men den finns flera olika webbtjänster och appar som du kan använda. Några exempel på de är Mina utgifter och Utgiftskollen för iPhone och iPad och webbtjänster som SmartBudget och Qapital. Läs vår artikel Kassabok online och för mobilen för mer information om de tjänsterna.

Fasta kostnader och abonnemang

När du för kassabok under månad kommer du att fånga alla löpande utgifter. Risken finns dock att du missar fasta kostnader som hyra, abonnemang som betalas årsvis, försäkringar och liknande. Glöm därför inte bort att gå igenom exempelvis Internetbanken eller pärmen med räkningar för att få med dem.

Besparingar och skulder

Kassaboken ger dig en bild av hur du spenderar dina pengar. För att få en helhetsbild av din ekonomi behöver du dessutom ta reda på hur din personliga balansräkning ser ut. Hur stora besparingar har du på banken, i form av aktiefonder och pension. Hur stora är lånen på bostadsrätten eller villan? Hur mycket är du skyldig CSN och kreditkortsbolag?

Budget

När du har en bild över hur du spenderar och dina tillgångar och skulder är det dags att fundera på om du är nöjd med den bilden. Har du den buffert du vill ha? Sparar du så mycket som du vill? Köper du saker som du blir nöjd med eller kan du shoppa smartare?

När du har funderat på det, är det dags att skapa en budget. Det är en plan för din privatekonomi som tydliggör hur mycket du vill lägga på olika saker.

En budget görs med fördel i Excel eller med en webbtjänst som SmartBudget. Det går naturligtvis även bra med papper och penna, men möjligheten att enkelt kunna ändra gör att en dator är att föredra.

Den första versionen av din budget leder inte osannolikt till ett litet underskott eller att du sparar mindre än vad du vill. Det är inte konstigt då du inte ännu har letat efter besparingsmöjligheter eller gjort några stora prioriteringar. Några frågeställningar och aktiviteter du bör gå igenom innan din budget är färdig är:

  • Har du de försäkringar du behöver? Risken är att du spenderar för lite snarare än för mycket på försäkringar.
  • Har du en tillräckligt stor buffert eller behöver du spara mer?
  • Amorterar du på lån i en bra takt? Om du inte amorterar alls, är det dags att börja amortera?
  • Du har säkert tjänster som telefoni, mobiltelefoni, kabel-tv, försäkringar, gymkort med mera på abonnemang. Kontrollera vilka du faktiskt använder och vad du betalar. Avsluta dem du inte använder och använd prisjämförelsetjänster som till exempel Compricer för att kontrollera att du inte betalar för mycket. Byt leverantör om du betalar för mycket.
  • Om du lägger mycket pengar på småköp, kan du göra dem mer sällan eller köpa något billigare?
  • Om du handlar fina varumärken i dyra butiker, kan du handla andra, billigare varumärken eller handla när det är rea?
  • Om du handlar mycket på kredit är det kanske dags att bryta vanorna genom att klippa kreditkorten och bara handla från ditt huvudsakliga bankkort?
  • Hur många procent av din lön sparar du? Om du sparar 1 %, kan du öka det till 2 % eller 3 % genom att planera din ekonomi och använda dina pengar smartare?

 

Like it.? Share it: