Korträntefonder

För kapital du vill ha mycket säkert placerat men ändå ha lite avkastning på finns det korträntefonder (penningmarknadsfonder) som investerar i obligationer med kort löptid, utgivna av stater, kommuner eller ibland företag med hög kreditrating. Korta räntefonder med hög kreditrating minimerar risken för att du ska förlora ditt kapital.

Som privatperson är ett alternativ till korta räntefonder att sätta in pengarna på ett bankkonto med hög ränta. Våren 2014 är räntan på ett högräntekonto som täcks av insättningsgarantin hos exempelvis Svea Direkt, Resurs Bank eller Santander lite drygt 2 %. Genom att köpa en korträntefond kan du öka den möjliga avkastningen i dagens lågräntemiljö till runt 3 %. Dock har index för korträntefonder de senaste tre åren varit 1,94 %, enligt Morningstar, så det gäller att välja rätt räntefond.

Om det ska vara värt att flytta pengar från bankkontot till en korträntefond gäller det att välja fonder som utvecklar sig bättre än högräntekontonas 2-2,3 %. Tittar vi på Morningstars ranking för de tre senaste åren dyker följande fonder upp i topp  (6 april 2014):

  1. Cliens Räntefond Kort – 3,4 %
  2. Splitan Räntefond Sverige – 3,1 %
  3. Aktie-Ansvar Avkastningsfond – 3,0 %
  4. Lannebo Likviditet – 3,0 %
  5. Danske Invest Sverige Likviditet – 2,9%
  6. Carnegie Likviditetsfond – 2,8 %
  7. AMF Räntefond Kort – 2,7 %
  8. SPP Penningmarknadsfond – 2,3 %

Tidigare avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, men om du tänker titta efter en eller två korta räntefonder att investera i så är de åtta ett bra ställe att börja på.

Korträntefonder (eller penningmarknadsfonder som de också kallas) är, som listan ovan avslöjar, ingen investering för dig som vill ha långsiktig värdetillväxt. Snarare kan du hoppas på avkastning i linje med inflationen plus någon procent. Jämfört med aktier, som över tiden bör ge runt inflationen plus 4 till 6 %, blir skillnaden väldigt stor under 20-30 år.

Fördelen med korta räntefonder är att risken för att dina besparingar ska gå ned 20, 30 eller till och med 50 % under ett år är i det närmaste obefintlig. Behöver du kunna få ut pengar inom något eller några år är det därför klokt att ha delar av ditt kapital i korta räntefonder. Men för långsiktig avkastning bör du investera i aktier, aktiefonder, långa räntefonder eller amortera på ett eventuellt bolån.

Korta räntefonder kan också vara en säker hamn att placera ditt kapital i under en period när du inte har något bättre alternativ. Tycker du att börsen känns högt värderad, tror du att räntorna ska gå upp (vilket är negativt för långa räntefonder) och inte vill göra en större engångsamortering, kan en placering i en korträntefond under en period vara ett sätt att få lite betalt samtidigt som du skyddar ditt kapital.

 

 

Like it.? Share it: