Månadsspara i fonder


Om du inte är speciellt intresserad av eller kunnig om aktier, men fortfarande vill investera en del av dina pengar på börsen är månadssparande i aktiefonder ett bra alternativ.

Att tala om månadssparande i fonder är egentligen inte helt korrekt. Det handlar om månadsinvesterande i fonder och som med alla investeringar kan värdet på kort och lång sikt både öka och minska. Om du vill veta mer om fonder, läs vår introduktionsartikel till aktiefonder för såväl nybörjare som dig som kan lite mer om aktiemarknaden.

Månadssparande i fonder är ett verktyg du har för att bygga upp ditt kapital på längre sikt. Innan du bestämmer dig för att avvara pengar varje månad ska du ta en titt på din privatekonomiska situation. Månadssparande i fonder är en form av långsiktigt målsparande, så innan du börjar med det ska du kontrollera att du inte behöver öka ditt buffertsparande eller kortsiktiga målsparande först. Två praktiska punkter att kontrollera:

1. Har du sparat 3-6 månaders utgifter på banken?

Om du inte har 3-6 månaders utgifter som buffert på ett bankkonto med högre ränta, börja inte spara i aktiefonder än. Ta i stället och fortsätt spara och kontrollera att du får bästa ränta på dina sparpengar. Kom ihåg att inte låsa dina pengar på kontot då bufferten ska vara omedelbart tillgänglig.

2. Om du har ett bolån på bostadsrätt eller hus, amorterar du på det?

Det kan verka tråkigt, men om du har flera miljoner kronor i lån på din bostad behöver du amortera på det. Sett som en långsiktig sparform är det ett enkelt alternativ till räntefonder. Men precis som med räntefonder kombineras det med fördel med löpande investeringar i aktiefonder.

En tumregel är att variera mellan 25 % räntefonder och 75 % aktiefonder om du vill ta mer risk, till 75 % räntefonder och 25 % aktiefonder om du vill ta mindre risk. Om vi likställer amortering med att spara i räntefonder, så bör du om du amorterar 1000 kronor i månaden inte köpa aktiefonder för mer än 3000 kronor per månad. Vill du köpa mer aktiefonder, bör du samtidigt öka din amortering proportionerligt.

Fördelar med månadssparande i fonder

Även om du är intresserad av aktier och gillar att handla på börsen finns det fördelar med att spara i fonder varje månad.

  • Genom att automatisera ditt sparande kan du inte fuska och “glömma” att spara en enskild månad. Använd autogiro och stående köpordrar för att sätta dina fondinvesteringar på autopilot.
  • Du kan minimera dina kostnader genom att använda indexfonder, som exempelvis Avanza Zero och Danske Bank Global, med låga avgifter.
  • Börskurserna, och därmed priset på aktiefonder, varierar under året. Genom att löpande köpa betalar du snittpriset. Inte bättre, men inte heller sämre.
  • Om du inte aktivt köper och säljer aktiefonder minskar du löpande skatteeffekter.

Mål med fondsparande

Målet med ditt månadssparande i aktiefonder bör vara att följa börsutvecklingen i stort. Om börsen går riktigt bra, ska dina fonder också gå bra. Går börsen ned, kommer dina fonder också gå ner. Men om du har gott om tid och löpande investerar i aktiefonder, har du en god möjlighet att lägga grunden till en förmögenhet.

 

Like it.? Share it: