Vilka typer av kreditkort finns det?

De flesta banker och flera butikskedjor erbjuder idag kreditkort. Bankerna har också betalkort som är direkt kopplat till ditt lönekonto. Normalt sett är det ett betalkort du använder när du tar ut pengar i bankomaten.

Skillnaden mellan olika kort kan vara många, men några av de viktigare är:

Vilket nätverk tillhör kortet?

Det finns ett antal kortnätverk och de fyra stora är Visa, MasterCard, American Express och Diners Club. De två största är Visa och Mastercard, som båda erbjuds av i princip alla banker. American Express erbjuds av vissa banker, men främst direkt av American Express.

För dig som konsument spelar nätverket mest roll då det avgör vart du kan betala med ditt kort. I Sverige och världen accepteras Visa och MasterCard på i princip alla ställen som tar kort. American Express och Diners Club accepteras inte av lika många butiker. Det påverkar så klart vilka kort du kan behöva ha i plånboken.

Vad kostar kreditkortet per år?

Olika kort har olika förmåner men också olika kostnader. Längre kredittider och bättre bonusprogram kostar ofta minst några hundralappar extra. För ditt primära kreditkort kan det vara värt det, men för ett backupkort kan det vara värt att titta efter flera, billigare alternativ.

Den fasta årsavgiften är bara en del av kostnaden. Om du inte betalar av hela din kreditkortsräkning varje månad, eller glömmer att betala i tid under exempelvis semestern eller en resa, så kan såväl påminnelseavgifter som höga räntor snabbt bli ytterligare hundratals kronor. Om du inte betalar av din kreditkortsräkning och använder kortet flitigt i exempelvis tjänsteresor eller inköp av dyrare varor kan effektiva räntor på 10-20 % snabbt bli tusentals kronor per år.

Vilken kredittid har kortet?

Normalt sett består kreditkortsräkningen, som betalas i slutet av månaden, av de senaste trettio dagarnas inköp. Men det finns kort där du får ytterligare en månad på dig innan du behöver betala inköpen, vilket ger 60 dagars kredittid. Om du reser mycket och inte hinner lämna in din utläggsrapportering i tid varje månad kan längre kredittid vara ett bra sätt att inte behöva ligga ute med pengar.

Ger kreditkortet bonus?

Ett antal olika kort ger bonus baserat på hur mycket du köper. Cashback-kort kan ge dig någon procent av det du köper varje år tillbaka i kontanter, medan andra kort ger dig poäng som vanligtvis kan användas hos hotell- och flygbolag.

Like it.? Share it: